Bio

Ik ben een activistische designer.

Ik ben van mening dat de beste manier om mijn activisme de wereld in te brengen is door kleding en draagbare objecten.

Ontwerper

Ik ben Merel van de Kerkhof, een jonge activistische designer. Voor mij is het belangrijk om met mijn werk mensen aan het denken te zetten over de problemen in de wereld. Ze hoeven daarmee niet mijn ideeën over te nemen maar ik wil ze aansporen om hun eigen idee te vormen. Mijn motivatie om te ontwerpen is idealistisch, ik wil namelijk de wereld verbeteren. Mijn frustraties over maatschappelijke onderwerpen met de wereld, wil ik delen door mensen aan het denken te zetten om zo de verandering ingang te zetten. Want alleen vanuit intrinsieke motivatie gaan we onszelf veranderen.

Activisme 

Activisme 

Activisme 

Activisme 

Activisme 

Activisme 

Vogel Vete

Vogel vete is een activistisch merk gemaakt van gebruikte kleding.

Als merk probeer ik bewustzijn te creëren voor maatschappelijke problemen zoals, gender inequality, het oplopende aantal depressieve jongeren en milieuvriendelijkheid. Dit doe ik door het protest van de straat op mijn kleding te zetten en het daarmee in het dagelijks leven in te brengen. Zo laat ik de mensen kennismaken met de problemen zodat ze erover kunnen discussiëren. Met mijn werk wil ik de wereld een spiegel voor houden. Dit doe ik door confrontatie aan te gaan in mijn concept en het statement van mijn werk. Daarnaast is mijn werk vrolijk en kleurrijk, wat een contrast vormt met het in your face concept en statement. Waardoor het ook nog aangenaam blijft om naar te kijken.

Ik begin mijn ontwerpen vaak bij het verzamelen van sfeerbeelden en het maken van een moodboard. Daarna ga ik over naar het uitzoeken naar materiaal en een kleur schema. Deze jas is met het zelfde idee ontworpen als de punkers met hun spijker jas, de punkers met de spijker jas wilden hun mening en hun visie van de wereld terug de wereld in zetten als een soort spiegel. Dit is de voornaamste reden dat dit een spijkerjas is. De vorm is gebaseerd op een heel mannelijk beeld namelijk een recht lichaam en gespierde armen. De tekst op de jas probeert mensen vragen te laten stellen over hun eigen idee over mannelijkheid.

Materiaal

Op zoek naar een manier om mijn statement naar de wereld een lagere milieu impact te geven, ben ik mijn kleding van oude kleding gaan maken. Zo draai ik op een milieubewustere manier de productie. Op zichzelf kan dit ook worden gezien als een statement tegen kapitalisme en vervuiling.