‘Ik ben geen feminist.’

Toen ik jonger was zei ik altijd ‘ik ben een humanist geen feminist’. Het concept feminisme bevat namelijk niet alles. Feminisme houdt in gelijke rechten voor vrouwen, maar als je het mijn generatie vraagt interpreteren zij dit anders. Zij omschrijven dit concept als vrouwenrechten.

Voor mij gaat het om gelijke rechten en kansen voor iedereen. Ik noem mijzelf hierom een equalist.

Ik noem mijzelf dus een equalist. Dit idee van gelijke rechten en kansen voor iedereen schijnt beangstigend te zijn voor de gevestigde macht. Ik ben opgegroeid met het idee dat iedereen gelijk is man, vrouw, blank, gekleurd, het maakte niet uit. Die roze gekleurde visie op de wereld verdween volledig toen ik naar de middelbare school ging. Als meisje mocht ik geen vrienden zijn met de jongens. Dit was een hele rare gewaarwording.

Het systeem, de maatschappij, is gebouwd door en voor de blanke man.

Racisme en seksisme zijn de tools die hij gebruikt, om zijn macht te bevestigen en behouden. Mijn project is een aanklacht tegen de blanke mannelijke macht, want ‘eerlijk zullen we alles delen’, is volledige bullshit.

“De penis als een loterijbriefje waarmee je kans maakt op de hoofdprijs. Met een penis heb je de mogelijkheid tot macht in handen, maar het suggereert ook dat, mocht je de jackpot niet winnen, er nog miljoenen mindere prijzen zijn”.

(Perry, 2020, pp. 56)

Ik begin meer en meer te begrijpen dat het niet alleen voortrekken is, maar dat de maatschappij letterlijk is gebouwd rondom de blanke man “de default man” (Perry, 2020, pp. 26).

De maatschappij is systematisch gebouwd rondom de blanke man. In de huidige tijd profiteert de blanke man hier nog steeds van. Seksisme en racisme zijn goede voorbeelden van het systeem om de blanke mannelijke macht intact te houden. Volgens de data van het CBS (2020) ligt het percentage werklozen het hoogst bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Uit de data van het CBS (2019) over werkende vrouwen werkt 73,4 procent van de vrouwen in Nederland parttime. Dit komt omdat de hoofdtaak van de vrouw nog steeds ligt bij het zorgen voor hun families. Zelfs het gezondheidsinstituut is hier onderdeel van. Wanneer vrouwen met pijn naar de dokter gaan, komen ze sneller terug met antidepressiva dan met pijnstillers volgens onderzoek van Criado-Perez (2019, pp. 226-227).

activisme_feministisch-project-merel-van-de-kerkhof-blanke_klote
Blanke-klote-merel-van-de-kerkhof

We worden gezien als tweederangsburgers, ook al zouden ze dit nooit in je gezicht zeggen. We worden niet serieus genomen en moeten maar op de kinderen passen. Mensen moeten zich bewust worden dat de wereld draait rondom de blanke man. We kunnen niet tot in de eeuwigheid meer dan de helft van de wereld wegcijferen.

De collectie is een aanklacht tegen de dominante cultuur, een aanklacht tegen de blanke mannelijke macht. Een aanklacht tegen de oneerlijke verdeling tussen man en vrouw. Het is een visualisatie van het probleem en je zou het kunnen zien als een protest bord. Daarom maak ik met mijn collectie een statement tegen de blanke mannelijke macht. Ik wil me niet afzijdig houden, maar het probleem kenbaar maken. Met deze collectie wil ik de maatschappij een spiegel voorhouden, waarin zij zichzelf ziet en zich bewust wordt van de problemen van genderongelijkheid. Ik ben van mening dat we het protest van de straat en publieke ruimten ons dagelijks leven in moeten brengen omdat ik denk dat daar meer te halen valt. Door het dragen van een van mijn kleding stukken draag je je mening uit. Misschien draag je hem wel naar je werk, dan kom je bij het koffieapparaat een collega tegen die naar het kleding stuk vraagt en zo begint een discussie, een uitwisseling van meningen. Ik denk dat dit soort uit wisselingen heel belangrijk zijn om verandering te weeg te stellen. Door mensen te informeren en bewust te maken van de maatschappelijke problemen kunnen we ze veranderen.

Voor mij begint dit bij het maken van een kledingcollectie tegen de blanke mannelijke macht.

WHITE MEN 

WHITE MEN 

WHITE MEN 

WHITE MEN 

WHITE MEN 

WHITE MEN